Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa syöpään kuoli 13000 ihmistä, koronaan 558, itsemurhaan 717 ja alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytyksiin 1683 ihmistä. Kirjassaan "Viimeinen pisara" Mika Arramies ja Tuulikki Hakkarainen esittävät, että välillisesti tai välittömästi alkoholiin kuolee Suomessa jopa 6000 ihmistä. Alkoholin suurkuluttajia arvioidaan Suomessa olevan noin 300000-500000 ja koko aikuisväestöstä alkoholisteja on 1-2%. Tarkkoja lukuja on vaikea arvioida, mutta alkoholin haittakustannukset Suomessa lasketaan miljardeissa. Ihmisten inhimillinen kärsimys taas ei ole mitattavissa.

Tästä huolissani rupesin jo toukokuussa laatimaan kansalaisaloitetta koko Suomen raitistamiseksi. Alkuperäisessä lakialoitteessa oli alkoholimainonnan täyskieltoa ja varoitustarroja alkoholituotteisiin ja valistusta kouluissa, mutta saamani palautteen perusteella luovuin näistä. Alunperin puhuin vain alkoholismista, nyt kansalaisaloitteessa puututaan päihderiippuvuuteen laajemmin. Onneksi en lähtenyt tätä heti ajamaan. Kansalaisaloitteelle vaaditut 50000 allekirjoitusta on todella vaikea saada. Jätän tämän aloitteeni vain tänne, tätä on kommentoinut muutama päihdetyön asiantuntija, valituista kansanedustajista yksi vastasi, mutta kukaan ei halunnut omilla kasvoilla lähteä tukemaan tätä kamppanjaa.

Tässä siis aloitteeni, jos joku innostuu tästä, jos löytyy puuhamiehiä ja -naisia ajamaan tällaista projektia läpi, niin laittakaa sähköpostia [email protected] tai kommenttia alle.

Kansalaisaloite päihderiippuvuuden haittavaikutusten kartoittamiseksi ja tehokkaimpien hoitomuotojen selvittämiseksi

Aloitteen sisältö

Tämän kansalaisaloitteen tarkoituksena on esittää toimenpiteitä eduskunnalle koko Suomea vaivaavan päihdeongelman ratkaisemiseksi. Esitämme, että hallitus perustaa työryhmän, jonka tarkoituksena on selvittää päihteiden yhteiskunnalle aiheuttamat todelliset taloudelliset kustannukset ja sosiaaliset haittavaikutukset, sekä kartoittaa tehokkaimmat mahdolliset hoitomuodot päihderiippuvuuden hoitamiseksi ja selvittää paras mahdollinen keino ohjata päihderiippuvainen mahdollisimman nopeasti tutkitusti parhaaseen mahdolliseen hoitoon lainsäädännöllisin keinoin.

Ehdotamme entistä tehokkaampaa päihdevalistusta kouluihin, jotta tiedostettaisiin päihderiippuvuuden luonne sairautena ja miten se oirehtii perheissä.

Ehdotamme perusteellista asennemuutosta päihderiippuvuuden suhteen ja että uudenlainen ymmärrys päihderiippuvuudesta sairautena saatetaan kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden piiriin.


Perustelut

Suomessa ylivoimaisesti eniten käytetty päihde on alkoholi. Suomessa juodaan keskimäärin noin kymmenen litraa alkoholia vuodessa asukasta kohti. Suomessa arvioidaan olevan noin 300000-500000 alkoholin suurkuluttajaa. Päihderiippuvaisia arvioidaan olevan koko maassa noin 8-10% aikuisväestöstä. Päihteet tuottavat Suomessa vuosittain välillisesti tai välittömästi noin 5000 henkilön ennenaikaisen kuoleman. Päihteiden aiheuttamia kaikkia haittoja yhteiskunnalle on kuitenkin mahdoton arvioida tarkasti. Päihderiippuvuus vaikuttaa negatiivisesti perhe-elämään, aiheuttaa ongelmia työpaikoilla ja poliisi tapaa liikenteessä vuosittain noin 20000 rattijuoppoa, mikä on vain pieni osa kaikista rattijuopoista. Päihteiden kustannukset yhteiskunnalle lasketaan miljardeissa.

Alkoholismi on krooninen ja parantumaton sairaus, joka johtaa kuolemaan. Alkoholismille on tyypillistä, että alkoholisti ei kykene kontrolloimaan juomansa alkoholin määrää. Taudin kehittyessä alkoholisti tarvitsee jatkuvasti suurempia määriä alkoholia. Sairauden luonteeseen kuuluu, että alkoholisti itse ei ymmärrä sairastavansa alkoholismia. Alkoholisti osaa peitellä omaa sairauttaan pitkään. Alkoholismi johtaa vääjäämättä mielenterveydellisiin ongelmiin, elimistöllisiin sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Onkin tärkeää, että sosiaali- ja terveysalalla osattaisiin hoitaa alkoholismia, eikä ainoastaan alkoholin aiheuttamia oireita. Tyypillistä on, että kun alkoholisti valittaa lääkärille alkoholin aiheuttamia oireita, kuten ahdistusta tai univaikeuksia, näitä pyritään hoitamaan lääkkeillä, joilla on huumaava vaikutus. Vihoviimeinen asia, jota alkoholisti tarvitsee, on lisää päihdyttäviä aineita.

A-klinikat ja katkaisuhoidot toimivat vain harvoin. Tutkitusti kahdentoista askeleen Minnesota-tyyppisillä hoidoilla on saavutettu noin 50-60% tuloksia. Alkoholismin kuten minkä tahansa muun päihdesairauden hoitoon ensisijainen ratkaisu on päihteetön hoito ja täysraittius. Koska alkoholi on huumausaine, joka aiheuttaa vakavaa fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta, vaatii raitistuminen aina tehokasta, vaikuttavaa ja ammattitaitoista hoitoa.

Alkoholistin on vaikeaa lähteä hoitamaan omaa sairauttaan aikaisessa vaiheessa, koska vain harva alkoholisti ymmärtää itse sairastavansa tätä tautia. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että alkoholismin luonteesta kroonisena sairautena puhutaan ja sosiaalinen stigma alkoholismin ympärillä puretaan. Alkoholisti tuntee omasta juomisestaan joka tapauksessa syyllisyyttä ja häpeää, joten ei ole tarpeellista syyllistää alkoholistia yhtään enempää. Asennemuutosta tarvitaan kaikessa päihdevalistuksessa, myös sote-alan ammattilaisten keskuudessa. Paras tapa stigman poistamiseen on hyvä tietous päihderiippuvuudesta sairautena.
Seuraava luku
Kirjani alkuun