Siunattua adventinaikaa kaikille lukijoille! Tai ketä minä yritän huijata, eihän kaltaiseni uskonnollinen fanaatikko tietenkään vietä mitään joulua. Nyt on vuoden pimein ja synkin aika, jakso, josta on vain selvittävä, vaikka hammasta purren, päivä kerrallaan. Olen kuullut kaamosmasennuksesta, tämä voi olla sitä. Nyt vain keskitytään selviytymiseen, odotetaan kevättä, maksetaan laskut, lämmitetään kämppää ja niin, yritetään löytää työtä. Nyt kun työkkäri vaatii neljä työhakemusta kuukaudessa, ei auta muu kuin runoilla jälleen muutama hauska hakemus tositarkoituksella.

Jos joitakin ajatuksia on syntynyt tästä blogista, niin palautetta saa laittaa kommentteihin, tai sähköpostia [email protected]. Nyt kun luin tämän, niin uskonnollista materiaalia oli enemmän kuin oli tarkoitus alunperin laittaa, nyt joku saattaa pitää tätä tuputtamisena. No, jotta kävisi ilmi kuinka sekopäisestä henkilöstä nyt puhutaan, piti tätä uskonnollisuuttakin käsitellä.

Jos olet tähän blogiin jonkin hakukoneen kautta eksynyt, kannattaa aloittaa lukeminen tästä ja seurata alareunan linkkejä seuraavaan lukuun. Muuten saattaa olla vähän vaikea pysyä kärryillä.

Kahdestatoista askeleesta oli mulla oma hengellisempi sovellus kuvattuna tässä. Moni meidän vertaisryhmissä on agnostikko, eli luottaa kyllä korkeampaan voimaan, mutta ei lähde spekuloimaan sillä, kuka tai mikä tuo voima on. Onpa joukossa eräs ateistikin, silti ovat pysyneet raittiina. Jotta kaksitoista askelta toimisi, sinun ei ole pakko ripittäytyä papille, ei tarvitse käydä kirkossa, ei opiskella Katekismusta, lukea Isä meidän tai päntätä uskontunnustuksia - niistä voi päinvastoin olla jopa haittaa. Riittää, että uskoo, että on olemassa korkeampi voima, joka voi auttaa pysymään raittiina - se on kirjallisuudessa "Jumala sellaisena kuin hänet käsitimme".

Joku saattaa arvata, missä kokouksissa olen käynyt. Pyydän vain hartaasti, että tästä ei huudeltaisi kylillä, vaikka joku tunnistaisi kirjoittajan. Blogi on tarkoituksella pseudonyymi, vaikka nykyään salapoliisit saavatkin aivan kaiken mahdollisen selville. Pidän uskonnolliset tekstit, alkoholismin ja työaiheet visusti erillään. Tässä blogissa keskityn jatkossa yksin raittiista elämästä ja kahdestatoista askeleesta kertomiseen, pidän hengellisen materiaalin mahdollisimman niukkana. Tarkoitus on, että en mainosta itseäni, enkä kokouksia joissa käyn, enkä vaahtoa Mooseksen laista ja muista itselleni rakkaista hengellisistä aiheista, jotka eivät liity raitistumiseen millään tasolla.

Jos pelkäät, että sinulla on alkoholiongelma, jos haluat raitistua, jos olet huolissasi lähimmäisestäsi, niin Avominne.fi ja Kantamo.fi löytyy runsaasta materiaalia, josta on hyötyä. Jos sinulla ei ole varaa Minnesota-hoitoihin, googlaa kaksitoista askelta, niin löydät vertaisryhmiä, joissa miljoonat ovat raitistuneet aivan ilmaiseksi. Suosituin näistä on AA.fi. Alkoholistien läheisille on AL-anon.fi.

Jos on vaikeaa, päivä kerrallaan auttaa. Se ja sitten kahdentoista askeleen ohjelma. Aika harva raitistuu yksin. Apua kannattaa hakea, sillä sitä on saatavilla.

Seuraava luku

Kirjan alkuun